Supermarket s umením príde vystaviť výtvarník Vladimír Domničev

19.02.2014 Košice

Bratislava 19. februára (TASR) – Výstava, v rámci ktorej sa slovenskému publiku po prvýkrát predstaví súčasná maliarska tvorba ruského výtvarníka Vladimíra Domničeva a českého umelca Josefa Valčíka, sa otvára 27. februára v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Na slávnostnej recepcii počas vernisáže budú predstavené katalógy oboch prítomných autorov, ako hudobný hosť vystúpi Robo Opatovský.

Vladimír Domničev, pôvodom Rus, študoval na Inžinierskej technickej akadémii v Moskve. Bytostne ho však vždy viac zaujímalo umenie. Na prelome tisícročí sa rozhodol ako slobodný umelec krajinu opustiť a dnes žije a tvorí v Prahe, z ktorej atmosféry často čerpá námety. Korene jeho umeleckých inšpirácii siahajú k tvorbe autorov európskej moderny.

Josef Valčík, rodák z českého Kyjova, absolvoval vysokoškolské štúdium dejín umenia a kultúry, no k výtvarnému umeniu má blízko aj prakticky ako vynikajúci maliar. Svoju tvorbu predstavil na výstavách doma i v zahraničí, pričom zaujal viacerých zberateľov umenia. Je zakladajúcim členom Združenia výtvarných umelcov Prof Art Brno. Tvorba Josefa Valčíka zahŕňa maľby, sochy i fotografiu. V maľbe sa venuje aktu, kvetinovému zátišiu, krajine a tvorí aj abstraktné, expresívne ladené obrazy.

Výstavu prináša do Košíc ARTisti & Co, s. r. o., ktorá vytvorila v Európe koncept "supermarketov s umením". Cieľom spoločnosti je ponúknuť ľuďom kvalitné a originálne umelecké diela za primerané ceny, a to v prostredí nákupných centier, na atmosféru ktorých sú návštevníci zvyknutí a cítia sa v nej slobodne. TASR informoval Michal Matěj, autor projektu ARTisti & Co, ktorý sa dlhoročne zaoberá obchodom s umením.
 

Vyberte región